Nyhetspflöde

Sanningen om lönsamt företagande som gör lite ont

I boken ”Weird Ideas That Work” undersöker professor Robert Sutton nyskapande och vad som gör företag framgångsrika.

Sutton gick igenom olika processer, kulturer, människor – ja, nästan allt man kan tänka sig. Det fanns bara en sak som tydligt korrelerade med framgång, och det var antalet gånger en företagare försökt.

Det är allt.

De som uppfunnit mest, tex Apple är helt enkelt de företag som ”försökt mest”.

Men någonstans mitt emellan de som ”nått störst framgång” och ”försökt mest”, finns också en industri som säljer en livsstil, en dröm – företagande och entreprenörsskaps magasin, för att hålla era hopp uppe, få er att må bra. Innehållet som säljs kan vara något annorlunda än det du får från en eget företagande kurs, även om kurser inte heller alltid säger hela sanningen.

Här är några exempel på vad studien visat:


Att misslyckas är nödvändigt, men för många är det fatalt.


 

Det är nästan givet att framgång är proportionellt till antal gånger man misslyckats. Faktum är att ”Våga misslyckas” är ett mantra många som  högt sedda entreprenörer har. Man måste våga spela för att vinna.

Man kan hamna på gatan, inte kunna försörja familjen, förlora nära och kära.

Om du har en liten sociopat i dig, inte bryr dig om dessa situationer, så har du redan ett försprång. Om du har tur, grattis! Men de flesta kommer inte att klara det, och troligtvis inte för att de har en sämre produkt eller är sämre än någon annan på marknaden.


Självkännedom kan vara förödande


 

Entreprenörsskap har alltid varit den tänkande människans spel. Men de flesta entreprenörer är bara medelmåttliga, eller strax över medelmåttiga när det kommer till intellekt och utbildning. De flesta framgångsrika entreprenörer lyckas trots att de aldrig varit bra i skolan.

Du måste känna dig själv tillräckligt bra för att kunna kartlägga dina kunskaper där de har mest betydelse, men du måste också vara tillräckligt blind för att kunna fortsätta när du ser att dina kunskaper har brister. Om man ser mer än vad man kan hantera, kan fokus hamna fel och vi slutar göra det vi är bra på. Då misslyckas vi.


Tur är nästan lika viktigt som hårt arbete.


Hårt artbete och själviaktagelse är livsviktigt för att maximera tur. Vi kan till viss del styra våra liv så att oddsen går åt vårt håll, men sanningen är den att alla studier visar att de som växt upp i en välbärgad familj har större chans att lyckas än dem som inte har det.

Det är inte bara uppväxt som styr hur bra vårt företagande går, utan också vilka andra företagare eller personer vi möter på vägen. Vad skulle ha hänt om inte Steve Jobs träffat The Woz? eller om Yahoo hade köpt upp Google 1998? Vi hade troligtvis kunnat läsa om dessa händelser i sidfoten någonstans, men de hade inte varit allmänt kända i hela världen.


De flesta människorna är otacksamma


 

Det är inte bara du som ser kritiskt på det mesta. Nästan alla människor har kritiskt tänkande. Många artiklar handlar om att uppmuntra gott företagande hos anställda – att ge dem en känsla av ägandeskap. Men sanningen är att de är anställda, inte delägare.

Anställda har en annan motivation, och för de flesta är det lönen som motiverar. Eller möjligtvis erfarenheter, men för de flesta är det inte företagets framgång som motiverar dem. Om de skulle bry sig om företagets framgång, skulle de arbeta gratis.


Ondskan vinner


 

Ondska är en inte så trevligt tradition inom företagande, och det är inte så många som pratar om det. Men, nej, det är inte dom goda som vinner inom företagande. De onda blir inte alltid straffade, om man tror det, tror man på sagor inte verkligheten.


Vi är sällan goda


 

Faktum är, nästan ingen är god. När åt du senast choklad? En restaurangägare kan knappast klara sig utan det. Har du köpt något som inte var etiskt producerat, typ HM-kläder? Även om du inte ser dig själv som ond, så betyder det inte att du alltid gör medvetna val för att hålla ondskan borta.


Att utnyttja andra är oftast det enda sättet att avancera


 

Vi – eller de flesta av oss – skulle inte göra en stor grej av företags sociala ansvar, miljöpåverkan, eller statlig räddningsauktion.

Men sanningen är att vårt samhälle godkänner den kultur som gör de stora pengarna och tillåter då också dåliga saker att hända. Dessa dåliga saker är inte bara lagliga, utan uppmuntras inom de stora företagens kretsar.


Hög utbildning leder oftast inte till något annat än en social klubb


 

Det ligger i vår natur att rättfärdiga dyra utbildningar som inte bara kostat pengar, utan också tid. Studier visar att vidareutbildning så som magisterexamen och uppåt, inte leder till bättre företagande.

Det är svårt att generalisera, då vissa yrken kräver kompetens som man inte kan få utan utbildning, men på det stora hela ger inte de högre utbildningarna bättre företagare. Det som är verkar vara viktigare är det sociala samspelet. Att hamna bland folk som har kontakter leder till framgång.

Fördelar med att frilansa

Frilansar du inom reklam och marknadsföring, drömmer du om att kunna jobba mer hemifrån eller är du kanske ute efter ett extrajobb? I så fall är frilansa.nu något för dig! Frilansa.nu är mötesplatsen för frilansare, inom reklam och marknadsföring, och arbetsgivare.

Här skapar du enkelt och kostnadsfritt ett konto där du beskriver vad du har för kompetenser och vilka typer av uppdrag som du är ute efter. Du ser också annonser från arbetsgivare där det tydligt framgår vilket typ av jobb de behöver hjälp med.

Kanske är just du den frilanstalang som de söker?

Ni kan sedan använda hemsidan som er plattform för kommunikation under arbetets gång. Betalningen har ni kommit överens om från början och du får betalt så fort jobbet är slutfört. Du slipper alltså allt krångel med fakturor och behöver inte vänta på pengarna.

Vad väntar du på? Skapa ett konto redan idag!

Låt frilansandet börja!

Idag öppnar vi upp Frilansa.nu. Vårt mål är att skapa den bästa arbetsplatsen för frilansare på internet. Drömmer du om att arbeta hemifrån? Ett medlemskap är gratis, så det är bara att börja anta projekt idag. Välkommen!

Spara filter
×